Sanal ortamın endişelerini kenara bırakıp, geniş hizmet yelpazesiyle bu külfeti sizlere daha cazip hale getiren bir ekiple çalışmaya ne dersin?
Hemen Ulaşın: +90 850 305 25 95
E-Mail:info@margarit.com.tr
Adres: İvoksan, Neva Home Offices
1455 Cadde, 22/41 Yenimahalle / Ankara

SEO Puanı ve Trafiğinizi artırmak için WordPress sitenizi hızlandırmak ister misiniz ?

margarit-web-reklam-bilisim-2020

Sitenin yavaşlaması wordpresscilerin genel sorunudur. Zamanla biriken kullanım artıkları geride bir enkaz bırakmıştır. Enkaz altında çalışan herşey gibi WordPress de zamanla yavaşlicaktır. Bu yavaşlama ziyaretcileri rahatsız eder ve içeriğin yüklenmesini beklemek yerine siteyi kapatırlar. Kötü performans SEO’yu olumsuz etkilediğinden siteniz arama motorlarının da gözünden düşecektir. Zamanla bu durum site trafiğinin azalmasına neden olur. Fakat WordPress Hızlandırma Rehberi ile site optimizasyonu sağlayabilir ve herzamankinden çok daha hızlı bir wordpress ile seo’ya olumlu katkıda bulunabilir, ziyaretcileri memnun edebilir ve arama motorlarının göz bebeği olabilirsiniz.

WordPress yazılımı yeni kurulduğunda ham haldedir ve kabul edilebilir bir hız ile çalışır. Zamanla oluşan kullanım artıkları, database girdileri, site yöneticisinin ekledikleri ile yavaş kalıp beli bükülmeye başlar. Bunu Windows’a benzetebilirsiniz. Windows isletim sistemi yeni kurulduğunda oldukça hızlı çalışır, ancak zamanla yavaşlar ve performansını yitirir. Bu noktada yapılacak iki şey vardır, yeni bir sistem kurulumu yapmak veya çalışan sistemi optimize etmek. Web sitelerinde yeni bir başlangıcı kimse istemediği gibi onca emeğin boşa gidebilecek olması uykuları kaçırır. Yapılması gereken WordPress in daha performanslı çalışmasını sağlayacak bir optimizasyondur. Bunu bilinçli bir şekilde ve kurallara bağlı olarak yapmak önemli bir kriterdir. Bu nedenle sistematik ve standartlara uygun bir optimizasyon yapmak çok önemlidir. Verim alabilmek için optimizasyonu kulaktan dolma bilgilerle değil, sistematik ve standartlara uygun bir şekilde yapabilmek için WordPress Hızlandırma Rehberinden faydalanın.

Bu rehberde anlatılan yöntemler tamamen test edilmiş ve doğrulanmıştır. Ancak bir garanti verilmez. Uygulamada oluşabilecek problemlerden sorumlu değiliz. WordPress, Google, Yahoo, SeoMoz, Wikipedia, W3C, Web Standarts, Web Page Test, Web Site Optimization gibi kurumlardan ve özgün makalelerden yararlanılarak hazırlanmıştır.

1. WordPress Yedekleme ve Durum Analizi

WordPress’e yapacağınız her mudaheleden önce olduğu gibi işlemlere başlamadan yedek alın. Yedek almayı bilmiyorsanız Hosting hizmeti aldığınız firmadan mutlaka yardım alın. Cpanel üzerinden yedek almak için makaleyi inceleyin.

Sistem yedeklemesinden sonra, sitenizin mevcut açılış hızı, sorgu sayısı, sayfanın büyüklüğü gibi testleri yapıp verileri kayıt etmek gerekiyor. Bu kat ettiğiniz mesafeyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Sitenizin açılış hızını ölçmek için Web Sitenizin Hızını Test Edin makalesindeki ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz.

2. Gereksizlerden WordPress içeriğinden Kurtulun

2.1 Aktif Olarak Kullanılmayan Eklentiler ve Araçlar

WordPress üzerinde aktif olarak kullanılmayan birçok eklenti bulunur, Database Backup, Security Scan, sosyal paylaşım eklentileri vb. Çok nadir kullandığınız eklentiler ve araçlar(WordPress Importer, Tag to Category Converter vb) varsa kaldırın. Aynı işe yarayan iki veya daha fazla eklenti varsa bir tanesini seçin ve diğerleri kalsın. Sidebar(kenar çubuğu) da kullandığınız gereksiz ögelerden kurtulmak da faydalı olacaktır.

2.2 İstatistik Araçları

Her site sahibi ziyaretçilerin ve arama motorlarının erişimlerini görebilmek için istatistik tutar. Bunlardan en bilindik olanı Google Analytics‘dir. Bazı webmasterlar iki, üç tane yada daha fazla araç ile istatistiklerini tutarlar. Bu genelde yanlış bir uygulamadır. İstatistik araçları sitenize birçok javascript ve css entegre edebilirler. Fazlalık hızı düşürür ve açılış süresi artar. Eğer sizde birden fazla istatistik aracı kullanıyorsanız bunu iki taneye yada bire düşürün. Tek kaynağa bağlı kalmak istemeyenler Google Analytics + Jetpack veya Google Analytics + Wp Stats kombinasyonlarını deneyebilirler. Tekil kullanımda Analytics yeterli istatistiksel bilgiyi size zaten sunacaktır.

3. WordPress Hackleri

3.1 Yazı Versiyonlarını Kaldır (Post Revisions)

Post Revisions bir makale veya yazıya ait birkac ayri versiyonun database de saklanmasını sağlayan bir fonksiyon. Her yazı için 5 adet versiyon düşünürseniz 100 makale olan bir sitede 500 makale varmış kadar database kullanımı olacaktır. Bu özellik wordpress’in ayarlarını sakladığı wp-config.php dosyasına ufak bir kod ekleyerek devre dışı bırakılabilir. FTP sunucunuza bağlanmak için FireFTP, kod editörü olarak da Notepad++ ‘i kullanabilirsiniz.

wp-config.php ‘ye ekleyin.

<!--?php define('WP_POST_REVISIONS',false); ?-->

3.2 WordPress Versiyon ve RSD Bağlantılarını kaldır

Her sayfanızın başında wordpress tarafından otomatik olarak koyulan php sorguları vardır. Bunlardan bir tanesi wordpress versiyonunuzu belirten sorgu digeri ise RSD bağlantısını gösteren sorgudur. Eğer Masaüstü blog yazma araçları kullanmıyorsanız RSD linki size bir şey ifade etmez. Bu sorguları kaldırmak için temanızın “functions.php” dosyasına su kodları ekleyin.

Versiyon Sorgusunu Kaldır

remove_action('wp_head', 'wp_generator');

RSD ve WLW Sorgusunu Kaldır

remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link');
remove_action('wp_head', 'rsd_link');

4. Database Optimizasyonu

4.1 Kullanılmayan/Kaldıldırılmış Eklentilerin Artıklarını Kaldır

Clean Options, eklenti database bir zamanlar kurulmuş ancak daha sonra kaldırılan eklentilerin bıraktıkları izleri ve sahipsiz girdileri listeler. Listelediği girdileri Google da aratarak hangi eklentilere ait olduğundan emin olduktan sonra kaldırabilirsiniz. Eklentiyi kullandıktan sonra pasif hale getirebilir veya kaldırabilirsiniz.

4.2 Database’i Düzenleyen Eklentiler Kullanın

Wp-Optimize eklenti yazı versiyonlari(post revisions), otomatik taslaklar(auto draft), spam yorum kuyrugu(spam queue), onaylanmamis yorumlar(unapproved comments) gibi verileri sizin de onayinizi alarak siler ve PhpMyAdmin den bağımsız olarak mysql database e optimizasyon komutlari uygular. Eklentiyi kullandiktan sonra pasif hale getirin ve optimizasyon işlemini sitenizin yoğunluguna göre 1hafta/1ay da bir tekrar edin.

5. Tema Optimizasyonu

Tema optimizasyonu yukarıdaki adımlara göre daha fazla bilgi birikimi ve araştırma gerektiren bir adımdır. Temanızı optimize etmeye başlamadan önce tema geliştirme hakkındaki WordPress Codex sayasına göz atın. WordPress’deki yavaşlamaların %50 si tema kaynaklıdır. Temalarda bolca kullanılan javascriptler, cssler başlıca hız düşmanıdır.

5.1 Inline CSS Kullanmayın

Inline cssler sitenin tasarımında direk kullanılan tasarım kodlarının içinde kalan css kodlarıdır. Bu kullanım türü uygun değildir ve csslerin başka bir kaynaktan çalıştırılması gerekir. Bunu tespit edebilmenin en iyi yöntemi web sayfanız açıkken sayfa kaynağını görüntüleyin.

<style type="text/css">

Tema tasarımınınızın içinde bu kodu aratın, bu kodun altındakiler inline cssdir.

Hatalı Kullanım

#header {
background: #90a090;
border-bottom: double 3px #aba;
border-left: solid 1px #9a9;
border-right: solid 1px #565;
border-top: solid 1px #9a9;
font: italic normal 230% 'Times New Roman', Times, serif;
letter-spacing: 0.2em;
margin: 0;
padding: 15px 10px 15px 60px;
}

CSSler başka bir kaynaktan çağırılmalıdır. Bunun için gerekli kodu kopyalayıp yeni bir css dosyası oluşturun ve FTP’dek’ tema klasörüne upload edin. Ayrıca daha da tasarruflu olarak mevcut css dosyanıza ekleyebilirsiniz. Yeni bir css oluşturduğunuzda header.php de yerleştirmeniz gereken kod;

<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" media="all" />

şeklinde olmalıdır, ayrıca bir sorgudan daha kurtulmak isterseniz..

<link rel="stylesheet" href="https://www.margarit.com.tr/wp-content/themes/cenk.v1.1/style.css" type="text/css" media="all" />

gibi direk adres verilmelidir.

Inline cssler hiç kullanmamak gerekir demek çok doğru olmaz. 1,2 satırlık cssleriniz varsa inline şekilde kullanabilirsiniz, ancak optimize edilmiş halinin ana css kaynağına eklenmesi olduğunu unutmayın.

5.2 Inline Javascript Kullanmayın

Inline Javascipt kullanımı da Inline Css kullanımı gibidir. Tasarım kodlarının arasında yer almak yerine kaynaktan çağrılmalıdır. Bu şekilde kontrolü de daha kolay olur. Kaynak kodunu görüntüleyin.

<script type="text/javascript">

kodunu aratın. Script tagının kapandığı yere kadar olan kod inline javascript kodudur. Inline javascrpit kodu tek satırlık ufak kodlar değilse cssler gibi harici çağrılmalıdır. Kodları kopyalayın ve notepad++ da yeni bir sayfa açarak yapıştırın. Javascript dosyası olarak kaydettiğiniz dosyayı ftp klasörünüze upload edin. Tema ile ilgili bir javascript olduğu düşünülürse;

<script type="text/javascript" src="<?php bloginfo('template_url'); ?>/tracking.js"></script>

şeklinde çağırılmalıdır. ufak da olsa php sorgusundan da kurutlmak isterseniz direk dosya lokasyonunu verebilirsiniz.

5.3 Öncelik Sırasına Göre Çağırın

Header’ı düzenlerken meta taglar ve html tanımlayıcılardan sonra öncelikle css’leri çağırın. Cssleriniz yüklenmeden siteniz düzgün görüntülenmeyecektir. Csslerden sonra Javasciptleri çağırabilir veya Javascriptleri footer ile en son da çağırabilirsiniz.

5.4 Parçalanmış Paketler ile Hızlanın

Siteniz açıldığında sunucu öncelikle bütün kodları hazırlar ve gönderir. Php flush tekniği sayesinde header.php oluşturulup tarayıcıya yorumlanması için gönderilir, bu surede cssleriniz ve javasciptler yüklenileceğinden diğer veri paketleri gelir gelmez yorumlanabilir ve bu durum açılış süresini kısaltacaktır.

</head> tagından hemen sonra yerleştirin:

<?php flush(); ?>

5.5 Css Sprite ile HTTP İsteklerini Azaltın

Css Sprite tekniği sitenin tasarımında kullanılan statik görsellerin birleştirilerek tek sorgu altında çağırılmasını hedefleyen bir tekniktir. Statik görseller tek bir resim dosyasında birleştirilir, Css kodlarında statik görsellerin kullanılacağı yerlere resimdeki statik görsellin kordinatları yazılır. Bu sayede ciddi bir hız artişı sağlanabilir. Örnek olarak www.cenkonsoy.com ‘un tepesindeki sosyal butonlar gösterilebilir.

Css Sprite’dan önce

.social ul li.rss a {background:url(images/rs.png) left top no-repeat;}
.social ul li.tw a {background:url(images/tw.png) left top no-repeat;}
.social ul li.fb a {background:url(images/fb.png) left top no-repeat;}
.social ul li.rss_email a {background:url(images/em.png) left top no-repeat;}
.social ul li.friend a {background:url(images/ff.png) left top no-repeat;}
.social ul li.gpluss a {background:url(images/gplus.png) left top no-repeat;}

6 ayrı buton için 6 ayrı HTTP isteği ile 6 ayrı resim çağırılıyor.

Css Sprite’dan sonra

.rss a {background-position: -0px -0px;}
.tw a {background-position: -0px -42px;}
.fb a {background-position: -0px -84px;}
.rss_email a {background-position: -0px -126px;}
.friend a {background-position: -0px -168px;}
.gpluss a {background-position: -0px -210px;}

6 ayrı buton için tek HTTP isteği var, daha büyük ama tek bir resim çalışılıyor. Ayrıca Css kodlarindan da tasarruf ediliyor. Css sprite ile oluşturulmuş görsele bir göz atın, mantığını anlayacaksınız.

Css Sprite tekniğini kolayca uyglamanızı sağlayacak araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu araçlar çok fazla css bilgisi gerektirmeden kolayca tekniği uygulamanızı sağlayacaktır.

Sprite Me, Css Sprites, Website-Performance, cSprites

5.6 Css’leri Verimli Kullanın

Verimli kodlarla oluşturulmuş bir css dosyasının boyutu daha ufak olacağından sunucunuzun dosyayı gonderme hızı ve tarayıcıların biçim dosyasını yorumlama süresi kısalıcaktır.

Hatalı Kullanım

.margarit {
float: left;
color:
margin: 20px 10px 20px 10px;
padding-top:3px;
padding-bottom:2px;
padding-left:5px;
padding-right:5px;
}

Verimli Kullanım Örneği:

.margarit {float:left; margin: 20px 10px; padding: 3px 5px 2px}

Bir şeyi biçimlendirmenin en iyi yolu en az kod kullanmaktır. Yukarıdaki örnekte değer atanmamış “color:” girdisi bu nedenle kaldırılmıştır. “margarit” isimli elementin margin ve padding kodlari mantıklı kullanım ile azaltılmış ve boş alanlar kaldırılmıştır(kodların tek satıra indirgenmesi) Verimli kullanılan(58 byte) kod üsttekine(149 byte) oranla üçte biri boyuttadır. Css’lerin verimli kullanımı konusunda çok başarılı birer örnek olan w3schools‘dan ve Fatih Hayrioğlu‘nun notlarından faydalanabilirsiniz.

5.7 404′leri Temizleyin

Bir web sitesi sayfası görüntülenirken çok sayıda istek gönderilir. Zamanla yeni eklenenler ögeler, kaldırılanların artıkları ile birlikte 404 hataları oluşur. İlk adımda yapmış olduğunuz analiz webpagetest’in rapor dökümünü açın.

404ler-3817915-2020

Kırmızı İle işaretlenmiş istekler sonuca ulaşamayan yani 404 olan isteklerdir. Bu istekler herhangi bir ekte bulunmadığı halde sitenizi yavaşlatacaktır. Rapor dokümünde 404 isteklerinin üstüne tıklarsanız size kaynağını belirtir. Bu isteği kaldırmanız daha kolay olacaktır.

5.8 Mobil Cihazlarla Uyumlu Olun

Cep telefonları ve tabletler bilgisayarlardan gelen ziyaretçiler için hız daha da önemlidir. Genellikle bu cihazlar donanım, yazılım ve bağlantı farkları nedeniyle geleneksel bilgisayarlarımıza göre yavaş çalışır. Mobil cihazlarda da hızlı çalışabilecek bir web sitesi sürümü yapabilmek için mevcut şablonu mobil cihazlara uyumlu hale getirmek yeterli değildir. Bunun için dokunmatik arayüze uyumlu ve veri miktarı (kilobyte) bakımından daha küçük özel bir şablon kullanmak gerekir. Özel bir mobil şablon oluşturmak için WordPress’i Mobil Uyumlu Yapın isimli yazıya bir göz gezdirin. Unutmayın oluşturduğunuz yeni sürümü de hız açısından optimize etmeniz gerekir.

6. Sıkıştırmayı Etkinleştirin (Zip)

Bilgisayarınızdaki dosyaları sıkıştırdığınız gibi web sunucunuz da dosyaları sıkıştırabilir. Sıkıştırma tekniği ile sitenizde bulunan html,css,js gibi dosyaların boyutlarından %80lere varan tasarruflar sağlanabilir. Boyutlarının küçülmesi bant kullanımını düşüreceği gibi boyutun azalmasıyla sunucu tarafından daha hızlı gönderilir. Bu teknikle ciddi hız artışları sağlanabilmektedir.

gzip sıkıştırma için

<IfModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</IfModule>
deflate sıkıştırma için

<IfModule mod_deflate.c>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-httpd-php
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-httpd-fastphp
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4.0[678] no-gzip
BrowserMatch bMSI[E] !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent env=!dont-vary
</IfModule>

Kodlarini .htaccess dosyanıza eklemenız yeterlidir. WordPress’in konu ile ilgili Codex sayfasına göz gezdirmeniz de faydalı olacaktır.

Bu işlemi hayata geçirdikten sonra tanımlanmış bütün veri paketleri gönderilirken Apache tarafından sıkıştırılacaktır. Fakat bu durum CPU kullanımını artıracaktır. Tamamen ham dosyaları sıkıştırmak ön işlemden geçmiş dosyaları sıkıştırmaya göre daha zordur. Özellikle yüksek trafikli siteler için bu dosyaları bir ön işlemden geçirmek faydalı olabilir. Sitenizde çalışan css,js vb gibi dosyaları tespit etmek oldukça kolaydır. Sayfanız açıkken sayfa kaynağını görüntüleyip veya hız analiz uygulamaları ile çalışan scriptleri tespit edebilirsiniz. Tespit ettiğiniz dosyaları el ile sıkıştırma işlemine tabi tutabilirsiniz.

Css dosyalarınız için MinifyCSS sitesinin CSS Compressor aracını kullanabilirsiniz. Arayıpta bulduğum en başarılı araç bu. İşlemi tamamladıktan sonra sıkıştırılmış Css dosyasını tekrar FTP sürücüsündeki yerine upload edin.

Javascript dosyalarınız için CompressorRater sitesinin becerikli aracını kullanabilirsiniz. Araç verdiğiniz scripti birçok araçla sıkıştırıyor. Sonuçlardan en küçük boyutlu ve en düşük reaksyon süreli scripti alıp FTP sürücüsündeki yerine upload edin.

HTML ve Php dosyalarını şuan için bir sıkıştırmaya tabi tutmanıza gerek yok, htaccess girdileri onları görüntülenmeye hazırlanırken apachi tarafından sıkıştırılmasını sağlayacaktır.

7. Eklenti Optimizasyonu (Plugin)

WordPress’de birçok fonksiyon için sayısız eklenti mevcut. Çoğu eklenti ise çok basit şeyler içindir. Burada birkaç dakikanızı ayırarak ekleyebileceğiniz bir fonksiyon/özellik için eklenti kullanmayın. WordPress Codex sayfası her türlü sorununuza çare bulabileceğiniz yegane rehberdir. Örneğin Rss’lere resim ekleyebilmek için eklenti kullanmak yerine kod temanızın functions.php dosyasına 2 satır kod yazmak yeterli olacaktır. Kullanmak zorunda olduğunuz eklentileri ise optimize edebilirsiniz. Birçok eklentinin içinde css ve javascript dosyaları bulunur, bu dosyaları bir önceki adımda anlattığım gibi sıkıştırıp tekrardan yerine koyun, faydasını görecesiniz.

Bazı eklentiler yalnızca sayfa(pages) şablonlarında kullanılır. Yalnızca sitenin bir sayfasında yer alacak eklenti için bütün sayfalarda onu yüklemek gereksizdir. Başına koyacağınız basit bir döngü ile yalnızca sayfa şablonu açılacağı zaman gödermek için ;

Dosyayı aşağıdaki gibi çağırın.

<?php if(is_page()) { ?>
<link rel="stylesheet" href="http://site.com/sayfa-eklentisi/eklenti.css"type="text/css" media="screen" />
<?php } ?>

8. Resim Optimizasyonu

Web sitelerindeki statik görselleri nasıl optimize edileceğini Css Sprite tekniği ile aktardık. Görseller yalnızca sitenin tasarımında değil, içerik bölümünde de bolca bulunur. İçerik bölümündeki görselleri de hız açısından optimize etmek gerekir. Diğer aşamalara geçmeden resim formatları arasındaki farkları ögrenin.

8.1 Ebatını/Kalite Ayarlayın

Görselin ebat ne kadar büyük olursa kilobyte bakımından veri miktarı da çok olacağı unutulmamalıdır, 500px lik bir genişlik ve 250px lik bir yükseklik oldukça tatmin edicidir. Görsellerin boyutlarını ve kalitesini Gimp2, Photoshop gibi uygulamalarla birlikte çevrimiçi uygulamalarla da ayarlayabilirsiniz.

8.2 Smush it

Smush it, Yahoo’nun web dünyasına armağanlarından biridir. Resim dosyalarını optimize etme konusunda webdeki en başarılı servislerden biridir. Resim dosyalarının boyutlarında %80e varabilen tasarruflar sağlar. Resim dosyalarını tek tek smushlayabileceğiniz gibi Wp Smush.it WordPress eklentisini kurarak otomatik hale getirebilirsiniz. Yönetici panelinde Media bölümüne girerek eski görselleri de smushlatın.

9. Sorgu Sayısını Azaltın

WordPress yapısında birçok php döngüsü barındırır. Sorguları azaltmak her seferinde veri tabanına uğrayıp sunucu tarafından yorumlanma süresini ortadan kaldıracağı için sitenizi hızlandıracaktır. WordPress Hackleri adımından bazı basit döngülerin nasıl kaldırılacağını biliyorsunuz.

Örnek bir header dosyasında şu sorgular bulunur:

<link rel="shortcut icon" href="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/favicon.ico"/>
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_url'); ?>" type="text/css" media="all" />
<link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/print.css" type="text/css" media="print" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="<?php bloginfo('name'); ?> - tum yazilar " href="<?php bloginfo('rss2_url'); ?>" />

Yukarıda 5 sorgu mevcut. Bu 5 sorgudan da kurtulursak;

<link rel="shortcut icon" href="https://www.cenkonsoy.com/favicon.ico"/>
<link rel="stylesheet" href="https://www.cenkonsoy.com/style.css" type="text/css" media="all" />
<link rel="stylesheet" href="https://www.cenkonsoy.com/print.css" type="text/css" media="print" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="Cenkonsoy.com" href="https://www.cenkonsoy.com/feed"/>

Şeklinde olacaktır. Burada yapılan değişiklik sunucunun tam adresleri veritabanına sormasına gerek kalmadan tam adresin verilmiş olmasıdır. Unutmayın! kaldırılan php sorguları yönetici panelinden o sorgu ilgili yapılacak değişikliklerin otomatik olarak uygulanmasını engelleyecektir.

10. Önbellek Kullanın (Cache)

Önbelleklemenin temeli ; ziyaretçi ‘ali’, ‘hoşgeldiniz’ sayfasını açmak istediğinde sorgular,döngüler sonucu oluşturulan ‘hoşgeldiniz’ sayfası ‘ali’ ye gönderilir ve oluşturulan sayfa sanaldisk üzerine bir noktaya yazılır. ‘hoşgeldiniz’ sayfasını belirli bir süre içinde ‘ali’ veya yeni bir ‘ahmet’ ziyaretçisi açmak istediğinde ise bu sorguları tekrar çalıştırmadan daha önceden çalıştırılıp yorumlanmış ve sanaldiske yazılmış ‘hoşgeldiniz’ sayfası direk ziyaretçiye gönderilir. Sonuçta önbellekleme işlemci yükünü azaltacağı gibi sitelerin hızını da artırır.

10.1 Önbellekleme Eklentilerden Yararlanın

Önbellekleme deneyimli bir kullanıcının yapabileceği bir iş olsada ayarlarını tutturmak olduça zor. Ancak her seviyeden kullanıcının önbellekleme yapabilmesi için birçok wordpress eklentisi mevcut. Bu eklentilerin içinde ise 2 tanesi oldukça popüler. W3 Total Cache ve Wp Super Cache. Bu ikili tercih arasında W3 Total Cache rakiplerine göre daha fazla seçenek ve araç barındıran bir eklenti. İçinde html,css ve js gibi dosyalarda sıkıştırmayı etkinleştiren araçlar barındırıyor, bir nevi bir optimizasyon uyguluyor. W3 Total Cache ayarlarını rahatça yapabileceğiniz rehberi okumanız faydalı olabilir. Sidebar(kenar çubuğu)’nda bolca eklenti, javascrit veya öge barındıranlar için Wp-Widget Cache in faydalı olabilir.

11. İçerik Dağıtım Ağı Kullanın (Content Delivery Network, CDN)

İçerik dağıtım ağları, sitenizdeki dosyaların dünya üzerindeki farklı sunuculara dağıtılmasını sağlayan bir sistemdir. Tüm veriler tek bir sunucuda barınıyorken sunucu bunları belirli bir sira ile yollayabilir. CDN mantığında bu dosyalar eş zamanlı olarak çağırılabiliyor. İçerik dağıtım ağları birçok noktada sunucu barındırdığından ziyaretçiye en yakın sunuculardan yükleme yaparak ping süresini kısaltıyor ve performansı artırıyor. Ücretsiz ve kaliteli bir içerik dağıtım ağına sahip olabilmek için Wikipedia.org’un ücretsiz içerik dağıtım ağları listesine bir göz gezdirin.

Ücretsiz CDN’lerden birini seçip kullanabilirsiniz. Ama bu uygulamayı kendi kendinize de uyulayabileceğinizi unutmayın. Basit bir subdomain uygulaması bile hızınızı artırır. Yazı görsellerini subdomaine taşımak isimi yazıya göz gezdirmeniz faydalı olur.

12. Web Standartlarına Uyun (Markup Validation)

Web standartlarına uygun kod ve web otoriteleri tarafından kabul gören bir kod yapısı kullanılmalıdır. Gözden kaçan ufak hatalar hem sitenin farklı tarayıcılarda farklı görüntülenmesine yol açar, hemde tarayıcılar kodları yorumalamasını zorlaştırır. Bu da sitenin açılış hızını olumsuz etkiler. Standartlara uygun olup olmadığınızı test etmenin ve hataları görmenin çok basit bir yolu var w3c validator servisi ile sitenizi html, css, rss, mobil gibi kriterlere göre test edebilir hatalarınızı rapor dökümünde detaylı olarak görebilirsiniz.

13. Profesyonelleri Dinleyin

Web fenomenlerinin döküman arşivinden yararlanın. Emin olun biçok şeyi bizden iyi biliyorlar ve sanal alemi onlar yönlendiriyorlar. Yahoo’nun Best Practices for Speeding Up Your Web Site ve Google’ın Make the Web Faster dökümanlarına göz gezdirin. Google I/O(web geliştirici konferansı) videloarı için youtube kanalına abone olun.

Web’i Hızlı Yapmak konulu Google I/O Geliştirici Konferansını Dinleyin

Google Çalışanları ; Richard Rabbat, Joshua Marantz ve Hakon Wium Lie’den..

Birçok web hızlandırma tekniği ögrendiniz yada hatırlama şansı buldunuz. Bu teknikleri uygulayarak cenkonsoy.com’un açılış hızını 20sn gibi bir süreden 2sn altına çekmeyi başardım ki ben türkiyeden ucuz ve basit bir sunucu kullanıyorum. İyi sunucular ve CDN ile 1sn’in altına düşebilir. Sorgu sayısını %50 oranında azalttım ve sayfa boyutundan %70 tasarruf ettim. Skorlara bakmak gerekirse PageSpeed puanı 73′den 92 puana kadar, Pingdom puanı 79′dan 100 e kadar yükseldi. Ama yine tam bir optimizasyon sağlanmış değil, biraz daha vakit gerektiriyor. Sizde 1 saatinizi ayırarak WordPress sitenizi hızlandırabilirsiniz..

Yorum yok
yorum gönder

tr_TRTürkçe